Ik had een heleboel plannen. Dingen waar ik tijdens de zomerweken ‘eindelijk’ tijd voor zou hebben: een nieuwe training ontwikkelen, audio opnamen uploaden, evaluaties verwerken van de trainingen die ik de afgelopen maanden heb gegeven, nieuwe artikelen schrijven voor nieuwsbrief en website. Is niks van gekomen.

Het is zomervakantie en ik geniet. De tropische temperaturen en de prachtige stille plek in Drenthe waar ik logeerde hielpen om langzaam helemaal uit de ‘doe-modus’ van mijn hoofd te zakken en te luisteren naar de rest van mijn lichaam.

Ik kon zo goed voelen dat ik behoefte had aan ‘niet-doen’. Even geen afspraken en niet achter de computer. Ik wilde buiten ontbijten met het geluid van de vogels, het ruisen van de bomen en de paarden in de wei. Middagdutjes in de hangmat. Rondzwerven door het grote bos om uit te komen bij een meer voor een koele plons.

Regelmatig meldde mijn hoofd zich met zorgen. Als ZZP’er ben je nooit helemaal vrij. Er zit altijd die spreekwoordelijke olifant op je schouder die je eraan herinnert dat je nog je administratie moet doen en nieuwe plannen moet maken, ‘anders heb je straks geen inkomen’. Dan nam ik me voor: ‘morgen ga ik aan de slag’, maar elke volgende dag bracht iets anders dan werk.

En er was ook die andere stem die zei: ‘vertrouw maar, het komt goed. Alles wat je nodig hebt is aanwezig, het komt naar je toe. Het enige wat je hoeft te doen is afstemmen op je verlangen.’

Je weet dat je op het goede spoor zit zodra je dat blije, lichte gevoel opmerkt als er iets op je pad komt waarvan je meteen voelt: ja! Net zoals je diep van binnen weet dat je van je spoor afgeraakt bent als je je bedrukt, zwaar of onrustig voelt zodra je ja zegt tegen iets wat op dat moment misschien heel verstandig of logisch voelt Je wordt er niet blij van en dat is jammer.

In mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik dat ik minder avond trainingen wil geven en ruimte wil maken voor opleiden en spreken. Dat is mijn verlangen. En zo werkt het echt, want al snel kwamen de uitnodigingen: een lezing zelfcompassie voor millenials. Ja! Docent persoonlijke ontwikkeling en visie voor HOLOS, een opleidingsinstituut voor massagetherapie. Ga ik doen! Wim en Ida van meditatiecentrum de Maanhoeve nodigden mij nadat ze Hartvol hadden gelezen, uit een ‘hartvol’ weekendretraite te begeleiden. Wauw. En samen met Mila de Koning zal ik begin 2019 een 4-daagse Zelfcompassie Intensive geven. Joepie! Daarnaast meldden jullie je aan voor de compassie jaargroep die in oktober (nog 1 plek!) en loopt de inschrijving voor de zelfcompassie training prima.

En zo heeft mijn najaar vorm gekregen op een manier die precies aansluit bij wat ik graag wil, maar zonder dat ik daar heel hard voor gewerkt heb. Ik heb mijn innerlijke kompas gevolgd. Die er overigens ook voor gezorgd heeft dat mijn administratie op orde is (check) en de nieuwsbrief de deur uit gaat (check).

Mindfulness en zelfcompassie kunnen je helpen om weer in contact te komen met jouw innerlijke kompas. Door te vertragen, bewust te voelen en je zintuigen te openen voor rechtstreekse ervaringen. Nieuwsgierig? Kom naar een introductie of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.