Half januari ontving ik een bericht van De Maanhoeve, het retraitecentrum in Drenthe waar ik al jaren weekenden begeleid: “Beste Marlou, helaas zijn we genoodzaakt 3 van de 4 retraites die je dit jaar bij ons geboekt hebt te annuleren.” Oh nee! Ik had net de nieuwsbrief verstuurd…

Denk je alles goed geregeld te hebben, komt er uit onverwachte hoek dit bericht. Hoewel, geheel onverwacht is het niet. De Maanhoeve staat sinds twee jaar te koop. Er zijn wel kopers maar het is lastig om de financiering rond te krijgen, aan de zijlijn leefde ik mee. Aangezien ze het niet langer kunnen bolwerken moeten Wim en Ida nu harde keuzes maken met consequenties. Ze gaan verder in afgeslankte vorm. Begrijpelijk maar wel jammer voor mij en voor iedereen die een plekje had gereserveerd voor de Compassievolle 5-daagse in april, de 4-daagse Stilte & Klank in augustus en het stilteweekend Mindfulness & Zelfcompassie in november. Geschikte groepsaccomodaties zijn meestal al één tot twee jaar vooruit volgeboekt (ja echt waar) dus ‘gewoon ergens anders naartoe’ is niet zo eenvoudig, dat geldt met name voor de langere retraites. Het weekend van 8 – 10 mei 2020 gaat gelukkig wel door, voorlopig de laatste keer in Drenthe. En het weekend van 13 – 15 november 2020 gaat waarschijnlijk ook door op een nieuwe locatie.

Nog meer veranderingen. Vorige week is er ineens een nieuwe huurder bijgekomen op de groepspraktijk in Amsterdam. Met een programma op woensdag avond. Na ruim 8 jaar de enige trainer geweest te zijn die ‘s avonds gebruikmaakt van de ruimte komt er nu dus een verandering. De groep die zou starten op woensdag 4 maart is daarom verplaatst naar dinsdag 24 maart. Vanaf nu is er structureel minder plek voor mijn groepstrainingen. Oh nee! Stond ook anders in de nieuwsbrief van begin januari….

Less is More

Voor een aantal van mijn cursisten vind ik het echt vervelend, omdat iets waar ze zich op hadden verheugd niet doorgaat of later begint. Ik had mijn recht als langst werkende trainer kunnen doen gelden en de woensdag blijven claimen, of bij de Maanhoeve alles op alles kunnen zetten om alle retraites toch te laten doorgaan. Ik ken de vechter in mij zo goed…
Opvallend genoeg merk ik echter zélf heel weinig weerstand tegen de recente veranderingen. Sterker nog, ik beweeg moeiteloos mee. Het lijkt alsof de innerlijke transformatie die vorig jaar is begonnen steeds duidelijker wordt: De schil van hard werken, mezelf willen/moeten bewijzen en veel ‘doen’ maakt plaats voor werken vanuit ontspanning en plezier, genieten van vertraging en spirituele verdieping. Kennelijk was mijn agenda voor 2020 toch nog iets te vol (die ik trouwens zelf zo vol heb gepland). Et voilà, bij deze is dat door het universum geregeld. Less is More.

Ik blijf trainingen geven maar wat minder dan voorheen. Ik begeleid niet vier introductieavonden stembevrijding maar 2 geheel verzorgde dagworkshops op een mooie plek zoals De Hoorneboeg, hoe leuk is dat! En binnenkort voor het eerst een stilteweekend op Zeeveld, een prachtige groepslocatie vlakbij zee, zo heerlijk! Meebewegen in vertrouwen en overgave in plaats van hakken in het zand, zorgen maken of paniek. Loslaten, haha ik ga het nog leuk vinden.

Wil je deelnemen aan een training, weekend, of een dagworkshop Stembevrijding? Meld je aan of vraag meer informatie via onderstaand formulier.