Soms komen twee werelden bij elkaar die elkaars polariteit lijken te zijn. Dat gebeurde afgelopen donderdag, toen ik een online workshop Self-Compassion gaf aan een internationale groep medewerkers van Accenture, een groot bedrijf aan de Amsterdamse Zuidas.

Hoe zorg je als High-Performer in de zakelijke dienstverlening voor je mentale gezondheid? Je daarin verdiepen als organisatie is tegenwoordig eerder noodzaak dan keuze als 1 op de 7 Nederlanders burnout-klachten heeft, maar een Zelfcompassie trainer uitnodigen zegt wat mij betreft iets over de open cultuur in dit bedrijf. De bereidheid om met een frisse blik (en oké, ook enige scepsis) te leren wat zelfcompassie is en te ervaren hoe het je kan ondersteunen en motiveren om op een gezonde manier aan het werk te zijn.

Het zijn de plekken waar ik graag kom en ook regelmatig word uitgenodigd omdat ik ‘down to Earth’ en dus ‘gelukkig niet zo zweverig’. Dat klopt. Ik hou ervan om spiritualiteit te vertalen naar heldere, gewone mensentaal en de dagelijkse realiteit. En het is hard nodig, juist in deze tijd met zoveel angst en onzekerheid.Ik eindigde de workshop met een tekst uit The Radiance Sutras:

There is a place in the heart where everything meets.
Go there if you want to find me.
Mind, senses, soul, eternity, all are there.
Are you there?

Zo begint het.
Ik ken de tekst en vind het mooi, maar tijdens het lezen voelde ik dat het me op een dieper niveau raakte dan voorheen. Alsof ik ineens herkende waar deze tekst werkelijk over gaat. Het verwijst naar een plek waar alles samenkomt, zonder de grenzen van tijd en van ego.

Enter the bowl of vastness that is the heart.
Give yourself to it with total abandon.
Quiet ecstasy is there – and a steady, regal sense of resting in a perfect spot.

Het hart, wijds, uitgestrekt en de uitnodiging om volledig los te laten. Om voorbij de beperkingen, angsten en oordelen van ego te gaan en te verbinden met die plek waar alles samenkomt. Het raakt me diep, iets in mij weet dat dit Waar is.

Once you know the way
The nature of attention will call you
To return, again and again,
And be saturated with knowing,
“I belong here, I am at home here”.

Na het lezen was ik stil. En het was stil in mij. Gelukkig nam een collega het over om de workshop verder af te ronden en kon ik nog even in de stilte blijven om te voelen: ‘Ja, hier ben ik thuis’. De weg van Spiritualiteit is voor mij allesbehalve zweverig, het brengt ons thuis. Niet zozeer die woonplek van hout en steen, of die werkplek waar je geacht wordt te excelleren, en je targets haalt, maar die plek (in je hart) waar je thuis bent en kunt voelen dat je goed bent zoals je bent. Een perfecte basis voor een gezonde houding, werk én privé.

Ben je daar?

Ben je daar? Vraagt de tekst. Als een uitnodiging en om je te laten weten dat je – als je eenmaal de weg kent – keer op keer terug kunt komen. Hoe vaak je jezelf ook voorbij rent en verliest in deadlines, targets, verwachtingen van leidinggevenden, partners en kinderen. Hoezeer je ook gestresst raakt over werkdruk en die duizend andere dingen die ons leven zo hectisch maken. Meditatie, mindfulness en zelfcompassie bieden je handvatten om de weg terug te vinden. En jezelf telkens opnieuw begroeten: Welkom Thuis.