Wat is stembevrijding?

Die vraag krijg ik heel vaak. Of ‘wat doe je dan op zo’n dagworkshop?’ En ‘Moet je daar goed voor kunnen zingen?’ Elke Stembevrijdingsdag is uniek in hoe deze zich ontvouwt. De meeste deelnemers komen licht gespannen aan op een prachtige plek op de Hilversumse heide terwijl ze zich afvragen wat hen te wachten staat. Op de uitnodiging staat dat je niet hoeft te kunnen zingen, echt niet, en toch zullen we onze stemmen laten klinken en (ook) zingen. Of iets wat erop lijkt. Want zingen verbindt en iedereen verlangt ernaar zich verbonden te voelen. En zoals ik mijn leraar Jan Kortie zegt: “Als je kunt praten kun je ook zingen”, ieder op haar eigen manier.

Als je kunt praten kun je ook zingen – Jan Kortie

De magie dient zich aan in het moment, op voorwaarde dat ik mezelf zoveel mogelijk uit de weg ga. Dat betekent balanceren tussen enerzijds het volgen van een programma en anderzijds de planning volledig loslaten en luisteren naar ingevingen die zich aandienen ‘in het moment’ en deze te volgen. En hoe mooi dat misschien ook klinkt, dat maakt het elke keer weer spannend, ook voor mij.

Relax, nothing is under control

Wat er dan gebeurt is magisch: ik maak klanken die de groep herhaalt, vanuit eenvoudige klanken ontstaat samenzang, worden we meegevoerd naar spontane harmonieën en ontstaan intuïtieve liederen die iedereen kan meezingen. We bewegen op blote voeten in het gras, omhuld door prachtige natuur. Deelnemers laten zich verleiden om buiten hun comfortzone te onderzoeken welke klanken er tevoorschijn willen komen en laten zich raken. Harten openen. Lachsalvo’s wisselen af met een traan. Alle spanning valt weg. Er is diepe verbondenheid, met elkaar, met henzelf. Dat is stembevrijding. Na afloop voel ik me vervuld en dankbaar en… wil ik meer van dit! Omdat het lastig is om ervaringen in woorden te vangen, vroeg ik deelnemers om een recensie te schrijven:

Gisteren een geweldige workshop gevolgd van stembevrijding bij Marlou Kleve. Waar ik zelf erg bang voor was om te doen. Zingen… werd omgezet naar pure klanken vanuit mijn hart. Er ging een wereld voor mij open. De harmonie dat vrij kwam, de energie om ons heen tijdens onze gezamenlijke sessie met onze blote voeten in het gras. Het was enorm verbindend, met de groep, met je hart en met de natuur om je heen. Ik heb me nog nooit zo harmonieus gevoeld met wat ik binnen in mij heb met alle energie om ons heen. Ik mag zeker met een luide klank zeggen dat ik mijn stem heb bevrijd. En geleerd hoe ik ook weer terug kan komen naar het gevoel in mijn hart en wat het me wilt vertellen. Ik heb genoten van de workshop.

Klank, zang, beweging, familieopstelling, speelsheid en diepgang, Marlou bracht dat allemaal samen en creëerde bovendien een veilige en vertrouwde sfeer waarbinnen alles mocht zijn. Mijn eerste ervaring met stembevrijding heeft in mij ruimte gecreëerd en een nog groter gevoel van vrijheid. Het klank geven aan iets wat in mij speelt wil ik nog vaker doen en het samenzingen was mooi en krachtig tegelijk. Een waardevolle dag vol nieuwe ervaringen met warme inspirerende mensen.  

 

  Dit was wederom een prachtige workshop en dat op een heerlijke plek midden in de natuur. Marlou creëert met haar begeleiding en oefeningen snel een mooie basis om je veilig te voelen, om alles te laten zien en horen, om je open te stellen. Na deze dag voel ik me verbonden, geliefd, vrij en gelukkig!

Elke dag bij Marlou haar workshop stembevrijding is een stukje ontdekken bij jezelf waar je op dit moment behoefte aan hebt. Even weg uit de dagelijkse hectiek en een dag voor jezelf om stil te staan bij jouw innerlijke behoefte. Samen zingen maakt je los uit je hoofd. Marlou doet dit heel warm en professioneel.

Zaterdag 7 november begeleid ik weer een dagworkshop Stembevrijding voor een kleine groep met wie ik een grote zaal tot mijn beschikking heb. Zodat we in aangepaste vorm, op 1,5 meter afstand, goed geventileerd, zo veilig mogelijk kunnen ademen, onze stemmen kunnen verbinden en spanning die deze onzekere tijd met zich meebrengt, kunnen loslaten. Meer informatie over workshops in 2021 vind je hier of op de website van De Hoorneboeg