Daar sta ik dan in mijn feestjurk met, alweer, een diploma. Een van de zovele die ik de afgelopen jaren als trofeeën in mijn prijzenkast heb verzameld. Van de groep van twintig die twee jaar geleden aan deze opleiding begon, sta ik hier nu met slechts drie anderen als officieel ‘gecertificeerd Soul Voice® Practitioner’. Een hele prestatie en reden voor een feestje zou je zeggen, maar ik voel hoe dit papier in mijn handen me helemaal niets zegt.

Het voelt leeg en dat is gek, want diploma’s en certificaten hebben mij jarenlang gelukkig gemaakt. Aan hen ontleende ik een gevoel van waarde. Diploma’s gaven me de bevestiging die ik nodig had om het zelfvertrouwen te voelen dat ik iets kon dat een bepaalde waarde had. Kijk maar, het staat op dit papiertje. Tot nu.

Overigens ben ik niet de enige, onze prestatiemaatschappij is er volledig op ingericht. Diploma’s openen deuren en zijn vaak bepalend voor je inkomen. Toen ik mijn eigen bedrijf begon merkte ik hoeveel waarde er gehecht wordt aan opleidingen: alleen als gecertificeerd coach en trainer kom ik binnen bij bedrijven en worden mijn trainingen vergoed.

Ik ben waardevol om wie ik ben, niet om mijn diploma als bewijs voor wat ik kan.

Niet dat ik tégen diploma’s ben. Ze laten zien dat ik serieus heb geïnvesteerd in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling, waardoor ik me kwalitatief kan onderscheiden. Maar waar ik niet langer in geloof is dat mijn ‘waarde’ afhangt van een extern bewijs in de vorm van een diploma. Mijn gevoel van eigen-waarde zit, en oh wat ik ben ik blij dat ik dat nu kan voelen, stevig verankerd in mijzelf. Ik ben waardevol om wie ik ben, niet omdat ik een diploma heb gekregen als bewijs voor wat ik kan.

Nothing to prove

De paradox is dat alle opleidingen die ik de afgelopen jaren heb afgerond met diploma’s en certificaten een belangrijke rol spelen in dat ik me nu voel zoals ik me voel. Mindfulness en zelfcompassie leren me keer op keer dat ik minder streng en veeleisend voor mezelf mag zijn: dat ik al goed bén zoals ik ben en niet hard hoef te werken om een verbeterde versie van mezelf te worden. De diepe sessies die ik heb ondergaan gedurende de laatste supervisieweek van de Soul Voice opleiding hebben ook hun uitwerking niet gemist. Daarin werd duidelijk hoezeer ik geconditioneerd ben dat ik denk dat er altijd iets van me wordt verwacht, dat ik ‘iets moet doen’ om geaccepteerd te worden: dat ik me moet bewijzen om er te mogen zijn. “You got nothing to prove”, was een van de dingen die de opleider tegen me zei tijdens een individuele sessie. Deze zin bleef hangen. Ook toen ik een dag later mijn certificaat van haar ontving. Ineens spatte het hele verhaal als een ballon uit elkaar. Het voelde haast lachwekkend om daar te staan. Ik hoefde immers niemand iets te bewijzen! Had ik me daar zo voor opgedoft?!

Tegelijkertijd is dit moment, dit inzicht ongelooflijk waardevol voor me, juist omdát ik zoveel diploma’s heb behaald. Ik realiseerde me hoe bepalend ze geweest zijn voor mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hoe ik mijn onzekerheid over mijn eigen ‘waarde’ probeerde te compenseren met kennis en bewijzen van buiten.

Juist daarom kan ik zo goed voelen dat eigenwaarde en zelfvertrouwen niet te koop zijn met diploma’s (al helpt het je wel op weg weet ik als ervaringsdeskundige). De kunst is om de waarde binnenin jezelf te ontdekken. Door je eigen unieke kwaliteiten te omarmen en jezelf te accepteren als de waardevolle persoon die je bent.

En ach, dat wist ik natuurlijk allang, maar kennelijk had ik het nodig om het opnieuw van binnenuit te ervaren. Je kunt dingen nog zo goed ‘weten’ met je hoofd, pas als het een doorleefde ervaring is, kunnen oude patronen loslaten en nieuwe beklijven. Ik ben dan ook zeer dankbaar en kan wel een gat in de lucht springen, zó blij ben ik met dit waardeloze-waardevolle Soul Voice® Practitioner-certificaat. Hoera!!

 

Je hoeft niets te doen, er valt niets te bereiken en er wordt niets van je verwacht.
Je hoeft nergens naartoe, je bent er al.
Sta jezelf toe te mogen zijn zoals je bent, precies zoals je bent op dit moment.