Stembevrijding

De stem van het hart spreekt een universele taal die we allemaal verstaan. Denk maar aan iemand die je ‘recht uit het hart’ hebt horen spreken of zingen. Dat gaat voorbij aan techniek of het zingen van de juiste melodie of tekst. Feilloos pikken we de trilling op van de emotionele lading die doorklinkt in de stem. Als deze rechtstreeks ons hart, of onze ziel binnentreedt ‘weten’ we dat het waar is: de puurheid van blije, verdrietige of rauwe klanken raakt diep en maakt dat we ons onmiddellijk verbonden voelen met die persoon of dat lied. Omdat je het herkent. Omdat het raakt aan een verlangen om zelf ook ‘echt’ te willen zijn.

de adem en stem van (zelf)compassie

Helemaal zijn zoals je bent, met alles wat er aan gedachten, gevoelens en behoeftes in je leeft en daar expressie aan geven. Wie wil dat niet? Toch houden we ons vaak in, merken we dat onze adem stokt en hebben we allerlei kritische oordelen over onze stem zoals: ‘Ik kan niet zingen’, ‘mijn stem klinkt raar’. We zijn bang dat anderen ons afwijzen uit angst ‘te veel’ te zijn, of misschien zijn we wel bang voor onze eigen kracht? of zachtheid? Het gevolg is dat we onszelf niet laten horen, niet echt. Traumatische ervaringen onderdrukken we onbewust en zo ontstaan emotionele blokkades en fysieke klachten.

Ik begeleid je in een veilige en speelse setting om je adem te laten stromen en je vrije stem te laten klinken. In plaats van je emoties weg te slikken of ertegen te vechten – iets wat vaak instinctief en automatisch gebeurt – leer je er op een vriendelijke, niet oordelende manier mee te ademen en te luisteren naar wat ze je te vertellen hebben. Met je adem en je stem creëer je daarmee de mogelijkheid om volledig je eigen ruimte in te nemen, heldere keuzes te maken en je leven de richting te geven die bij jou past.

Dit al, alles wat er bestaat, ontspringt aan de levensadem en trilt erin

– Katha Upanishad –

Ademcirkel

In een ademcirkel ben je met een groep(je) mensen aan het ademen via de techniek van de verbonden ademhaling. Onder mijn begeleiding ondersteun ik je met woorden en aanraking zodat je dieper gaat en je helemaal kunt verbinden met het proces van de ademsessie.

Vooraf bepaal je je intentie en na afloop is er ruimte voor het delen van ervaringen.

Praktisch:
Tijd: 19.00-21.30
Inclusief: thee

Voor data locatie en prijzen zie agenda

 

Adem & Stem dag

Adem en stem horen bij elkaar. Adem zorgt ervoor dat het kan stromen waar het blokkeert. Stem kan helpen om je gevoelens niet langer op te kroppen maar ze te uiten met een zucht, een lach of een schreeuw. Een zucht geeft lucht! Na een uitleg over adem en de techniek ‘verbonden ademhaling’ begeleid ik je in een ademcirkel om contact te maken met de wijsheid van je lichaam en geest. Je ligt op een matje, er is muziek en ik ondersteun je met aanraking en woorden. Mijn eigen ervaring is dat het ruimte geeft en een enorme boost voor je hele systeem. Ik laad ervan op. En ik lucht er ook van op 🙂

Tussendoor kun je genieten van de natuurlijke omgeving en doen we enkele lichaamsoefeningen om het lijf op te warmen en de energie wakker te maken.  

Praktisch:
Tijd 10.00 – 17.00
Inclusief lunch en tussendoortjes.

Voor data locatie en prijzen, zie agenda.

Individuele Stembevrijding of Ademsessie

Een individueel traject kan beter aansluiten vanwege je functie of omstandigheden (drukke agenda, kleine kinderen, woonplaats). Of je voelt je gewoon meer op je gemak in een persoonlijke omgeving.

Een sessie duurt 75-90 minuten en bestaat uit een korte intake (15 min) waarin we kennismaken en je je motivatie/vraag toelicht. Daarna volgen adem- en stemoefeningen waarbij ik je telkens voorga in wat de bedoeling is. Aan het eind praten we na over je ervaringen en geef ik je oefeningen mee. Ik werk online via zoom, op locatie in Amsterdam, of we gaan naar de duinen/zee.

Voor prijzen voor individuele sessies of voor het maken van een afspraak, zie agenda.

Publicatie in Psychologie Magazine.
Wil je het artikel lezen? Je kunt hem ook downloaden.

op tv

Fragment uit het programma ‘4 handen op 1 buik’ met Trijntje Oosterhuis.

Volg geen pad,
Volg je eigen voetstappen,
Je pad ontstaat vanzelf.

Over stembevrijding

"Klank, zang, beweging, familieopstelling, speelsheid en diepgang, Marlou bracht dat allemaal samen en creëerde bovendien een veilige en vertrouwde sfeer waarbinnen alles mocht zijn. Mijn eerste ervaring met stembevrijding heeft in mij ruimte gecreëerd en een nog groter gevoel van vrijheid. Het klank geven aan iets wat in mij speelt wil ik nog vaker doen en het samenzingen was mooi en krachtig tegelijk. Een waardevolle dag vol nieuwe ervaringen met warme inspirerende mensen.”

Over stembevrijding

"Dit was wederom een prachtige workshop en dat op een heerlijke plek midden in de natuur. Marlou creëert met haar begeleiding en oefeningen snel een mooie basis om je veilig te voelen, om alles te laten zien en horen, om je open te stellen. Na deze dag voel ik me verbonden, geliefd, vrij en gelukkig!”

Over stembevrijding

"Elke dag bij Marlou haar workshop stembevrijding is een stukje ontdekken bij jezelf waar je op dit moment behoefte aan hebt. Even weg uit de dagelijkse hectiek en een dag voor jezelf om stil te staan bij jouw innerlijke behoefte. Samen zingen maakt je los uit je hoofd. Marlou doet dit heel warm en professioneel.”

Over stembevrijding

"Het weekend was echt genieten, de liefdevolle oprechte aandacht voelt als een warm bad. Ik kan het echt iedereen aanbevelen.”

Over stembevrijding

"Er is een wereld voor me opengegaan. Dit leer je niet uit een boek of via youtube.”

Over stembevrijding

“Superfijne training, heel inspirerend, niks aan veranderen!”