Stembevrijding

De stem van het hart spreekt een universele taal die we allemaal verstaan. Denk maar aan iemand die je ‘recht uit het hart’ hebt horen spreken of zingen. Dat gaat voorbij aan techniek of het zingen van de juiste melodie of tekst. Feilloos pikken we de trilling op van de emotionele lading die doorklinkt in de stem. Als deze rechtstreeks ons hart, of onze ziel binnentreedt ‘weten’ we dat het waar is: de puurheid van blije, verdrietige of rauwe klanken raakt diep en maakt dat we ons onmiddellijk verbonden voelen met die persoon of dat lied. Omdat je het herkent. Omdat het raakt aan een verlangen om zelf ook ‘echt’ te mogen zijn.

Je stem is een krachtig en gevoelig instrument om je eigen ruimte in te nemen. Met je adem en de klank van je stem kun je uitdrukking geven aan wat er in jou leeft. Door klank te maken vanuit je gevoel, gebruik je je eigen stem als medicijn om fysieke en emotionele blokkades te laten transformeren.

de klank van (zelf)compassie

Helemaal zijn zoals je bent, met alles wat er aan gedachten, gevoelens en behoeftes in je leeft en daar expressie aan geven. Wie wil dat niet? Toch houden we ons vaak in en hebben we allerlei kritische oordelen over onze stem zoals: ‘Ik kan niet zingen’, ‘mijn stem klinkt heel raar’. We zijn bang dat anderen ons afwijzen uit angst ‘veel te veel’ te zijn, of misschien zijn we wel bang voor onze eigen kracht? of zachtheid? Want hoewel het goed klinkt om je emoties te uiten zijn doen we in de praktijk meestal het tegenovergestelde: we onderdrukken of negeren ze uit schaamte: ‘ik ben bang dat ik moet huilen’, passen ons aan, zijn bang om grenzen aan te geven ‘ik wil geen ruzie’. Het gevolg is dat we onszelf niet laten horen, niet echt. Traumatische ervaringen onderdrukken we onbewust en zo ontstaan emotionele blokkades en fysieke klachten.

Stembevrijding gaat over contact maken met wat er in je leeft en daar klank aan geven. De helende frequenties van de stem (de jouwe en die van mij) werken als een medicijn om fysieke en emotionele blokkades te laten transformeren.

Ik begeleid je in een veilige en speelse setting tijdens individuele sessies of groepstrainingen om je te bevrijden van beperkende gedachten en gevoelens en de stem van jouw hart te laten klinken. In plaats van je emoties en je behoeftes weg te slikken of ertegen te vechten – iets wat vaak instinctief en automatisch gebeurt – leer je er op een vriendelijke, niet oordelende manier ruimte voor te maken en te luisteren naar wat ze je te vertellen hebben. Je creëert daarmee de mogelijkheid om volledig je eigen ruimte in te nemen, heldere keuzes te maken en je leven de richting te geven die bij jou past.

En weet je wat zo mooi is? Het is zowel bevrijdend als helend om niet langer het gevoel te hebben te worden beoordeeld door anderen of, door de grootste criticus: jezelf! Het geluksgevoel dat je ervaart is het effect van je eigen toestemming om te mogen zijn zoals je bent. Zelfacceptatie maakt het mogelijk om een grotere ruimte in jezelf te betreden die er aldoor al was. Het herstelt de verbinding met liefde, geluk, wilskracht en wijsheid. Oneindig veel ruimer dan het benauwde jasje van ego en haar overlevingspatronen. Door deze ruimte te vullen met je stem en liefdevolle aanwezigheid neem je je eigen, unieke plek in op deze wereld.

Dit al, alles wat er bestaat, ontspringt aan de levensadem en trilt erin

– Katha Upanishad –

Dagworkshop Stem van je Hart

De helende frequenties van de stem (de jouwe, die van mij en van de hele groep) werken als een medicijn om fysieke en emotionele blokkades te laten transformeren. In plaats van emoties en behoeftes weg te slikken of ertegen te vechten – wat vaak automatisch gebeurt – leer je er op een vriendelijke, niet oordelende manier ruimte voor te maken met klank. Je creëert daarmee de mogelijkheid om je eigen plek in te nemen en de stem van je hart te laten klinken.

2-daagse stembevrijding

Programma beide dagen: Vanuit stilte, meditatie en compassie, zullen we ruimte geven aan de stem van ons hart door middel van eenvoudige oefeningen die ik begeleid. Qi-gong, circle songs, intuitieve klanken en stemhelingen.

Tussendoor is er ruimte om te genieten van de rust en prachtige natuur. Je kunt een wandeling maken over het prachtig aangelegde terrein van De Hoorneboeg, door het uitgestrekte heidelandschap of gewoon, even relaxen. Dit is voor iedereen die wil ontstressen in een natuurlijke omgeving en zich wil laten meenemen door vrije klanken en gezang afgewisseld met stilte en meditatie. En nee, je hoeft dus écht niet ‘goed’ te kunnen zingen!

Praktisch:
Tijd beide dagen 09:30 – 17.00
Geheel verzorgde dagen inclusief lunch en tussendoortjes.

Voor data locatie en prijzen, zie agenda.

Individuele Stembevrijding

Een individueel traject kan beter aansluiten vanwege je functie of omstandigheden (drukke agenda, kleine kinderen, woonplaats). Of je voelt je gewoon meer op je gemak in een persoonlijke omgeving.

Een sessie duurt 90 minuten en bestaat uit een korte intake (15 min) waarin we kennismaken en je je motivatie/vraag toelicht. Daarna volgen adem- en stemoefeningen waarbij ik je telkens voorga in wat de bedoeling is. Aan het eind praten we na over je ervaringen en geef ik je oefeningen mee. Ik werk online via zoom, op locatie in Amsterdam, of we gaan naar de duinen/zee.

Voor prijzen voor individuele sessies of voor het maken van een afspraak, zie agenda.

Publicatie in Psychologie Magazine.
Wil je het artikel lezen? Je kunt hem ook downloaden.

op tv

Fragment uit het programma ‘4 handen op 1 buik’ met Trijntje Oosterhuis.

Volg geen pad,
Volg je eigen voetstappen,
Je pad ontstaat vanzelf.

Over stembevrijding

"Klank, zang, beweging, familieopstelling, speelsheid en diepgang, Marlou bracht dat allemaal samen en creëerde bovendien een veilige en vertrouwde sfeer waarbinnen alles mocht zijn. Mijn eerste ervaring met stembevrijding heeft in mij ruimte gecreëerd en een nog groter gevoel van vrijheid. Het klank geven aan iets wat in mij speelt wil ik nog vaker doen en het samenzingen was mooi en krachtig tegelijk. Een waardevolle dag vol nieuwe ervaringen met warme inspirerende mensen.”

Over stembevrijding

"Dit was wederom een prachtige workshop en dat op een heerlijke plek midden in de natuur. Marlou creëert met haar begeleiding en oefeningen snel een mooie basis om je veilig te voelen, om alles te laten zien en horen, om je open te stellen. Na deze dag voel ik me verbonden, geliefd, vrij en gelukkig!”

Over stembevrijding

"Elke dag bij Marlou haar workshop stembevrijding is een stukje ontdekken bij jezelf waar je op dit moment behoefte aan hebt. Even weg uit de dagelijkse hectiek en een dag voor jezelf om stil te staan bij jouw innerlijke behoefte. Samen zingen maakt je los uit je hoofd. Marlou doet dit heel warm en professioneel.”

Over stembevrijding

"Het weekend was echt genieten, de liefdevolle oprechte aandacht voelt als een warm bad. Ik kan het echt iedereen aanbevelen.”

Over stembevrijding

"Er is een wereld voor me opengegaan. Dit leer je niet uit een boek of via youtube.”

Over stembevrijding

“Superfijne training, heel inspirerend, niks aan veranderen!”