(zelf)compassie
Ben je veeleisend en hard naar jezelf?
Ben je bang om te falen?
Voel jij je afhankelijk van de waardering van anderen?
Neem je het jezelf kwalijk als keuzes in je leven verkeerd uitpakken?
Zorg jij voor anderen, maar gun je jezelf geen me-time?
Voel jij je tekortschieten in je sociale contacten?
Dan is een mindful zelfcompassietraining misschien wel iets voor jou.
Meestal zijn we harder voor onszelf dan voor anderen en zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen anderen zouden zeggen. Een ander die een fout maakt of worstelt omdat dingen anders gaan die hij/zij wil geef je begrip en steun, jezelf geef je op de kop. Onze interne criticus is sterk, juist op momenten dat je het toch al moeilijk hebt. De prijs hiervan is dat je je nog rotter voelt. Verlies aan plezier en soms klachten als verbittering, piekeren, angst of somberheid zijn vaak het werk van de innerlijke criticus.
Het kan anders. Je kunt leren om jezelf te steunen en troosten op moeilijke momenten in plaats van te veroordelen. Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie zorgt voor meer veerkrachtig en emotionele stabiliteit. De zelfcompassietraining is voor iedereen die wil leren aardiger naar zichzelf (en anderen) te zijn. Het is een ideaal vervolg op de mIndfulnesstraining, helpt je om de structuur van het mediteren weer op te pakken of vast te houden en is – net als de mIndfulnesstraining – wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. De training bestaat uit 8 wekelijkse/twee wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een extra oefendag in stilte. Het is ook mogelijk om deze training te volgen zonder dat je een mindfulnesstraining hebt gedaan. Neem hiervoor contact op met de trainer om te overleggen wat het beste bij je past.
Locatie, data en prijzen vind je in de agenda.
Compassie Jaartraining
De compassie jaartraining is een vervolgtraining voor iedereen die de kwaliteiten van (zelf)compassie verder wil ontwikkelen en verdiepen. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘jaartrainingen’.
Voor locatie, data en prijzen: zie agenda
Stilte ochtend
Mindfulness & Zelfcompassie
Tijdens een stiltedag doe je oefeningen uit de mindfulness- en zelfcompassietraining onder begeleiding. Tijdens de pauzes tussendoor is het stil. Dit biedt je de gelegenheid om je beoefening te verdiepen. Bovendien is een stiltedag een uitnodiging om te stoppen met rennen en tijd te nemen om te Zijn, niet-doen. Een oase van rust te midden van de dagelijkse hectiek.
De data en locaties van de stilte ochtenden vind je in de agenda.
Sounds of Silence
Een Stiltedag met klankschalensessies waarin je kunt ontspannen, weg van alle drukte, en kunt neerdalen in jezelf op deze prachtige locatie middenin de bossen en uitgestrekte heide bij Hilversum.
Het begint al met de prachtige wandeling van de parkeerplaats door het bos naar de zaal die verscholen ligt tussen het groen. Na de ontvangst met koffie en thee nemen we onze plek in op het meditatiekussen en worden stil. Ik begeleid meditaties en bewegingsoefeningen uit de dru yoga en Qi Gong waarin aandacht is voor zelfcompassie. Tussen de middag staat er een een heerlijke vegetarische lunch voor ons klaar in restaurant ‘Bij de Tuijnman’. Daarna heb je tijd om de prachtige locatie verder te verkennen, een lange wandeling te maken over de hei met aandacht voor alle zintuigen, of te genieten van de weldadige rust in de zaal van onze accommodatie In de Luwte. ’s Middags komen we weer samen in de zaal voor gezamenlijke meditaties afgewisseld met klankschalensessies. Helende klanken door je heen laten stromen terwijl je lekker op je matje ligt onder een warme deken. Aan het eind van de dag ga je uitgerust en opgeladen naar huis.
weekend
retraite
Deze weekendretraite is erop gericht om te ontspannen, te verzachten en een diepere verbondenheid te ervaren met jezelf en anderen. Compassievolle dagen die je uitnodigen om te stoppen met wat je aan het doen bent, op te merken wat er in je leeft en daar met warmte, begrip en vriendelijkheid op te reageren. Het afwisselende en uitgestrekte Gelderse landschap bij Lochem draagt bij aan je beleving.