(zelf)compassie

Z

Ben je veeleisend en hard naar jezelf?

Z

Ben je bang om te falen?

Z

Voel jij je afhankelijk van de waardering van anderen?

Z

Neem je het jezelf kwalijk als keuzes in je leven verkeerd uitpakken?

Z

Zorg jij voor anderen, maar gun je jezelf geen me-time?

Z

Voel jij je tekortschieten in je sociale contacten?

Dan is een mindful zelfcompassietraining misschien wel iets voor jou.

Meestal zijn we harder voor onszelf dan voor anderen en zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen anderen zouden zeggen. Een ander die een fout maakt of worstelt omdat dingen anders gaan die hij/zij wil geef je begrip en steun, jezelf geef je op de kop. Onze interne criticus is sterk, juist op momenten dat je het toch al moeilijk hebt. De prijs hiervan is dat je je nog rotter voelt. Verlies aan plezier en soms klachten als verbittering, piekeren, angst of somberheid zijn vaak het werk van de innerlijke criticus.

Het kan anders. Je kunt leren om jezelf te steunen en troosten op moeilijke momenten in plaats van te veroordelen. Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie zorgt voor meer veerkrachtig en emotionele stabiliteit. De zelfcompassietraining is voor iedereen die wil leren aardiger naar zichzelf (en anderen) te zijn. Het is een ideaal vervolg op de mIndfulnesstraining, helpt je om de structuur van het mediteren weer op te pakken of vast te houden en is – net als de mIndfulnesstraining – wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. De training bestaat uit 8 wekelijkse/twee wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een extra oefendag in stilte. Het is ook mogelijk om deze training te volgen zonder dat je een mindfulnesstraining hebt gedaan. Neem hiervoor contact op met de trainer om te overleggen wat het beste bij je past.

Locatie, data en prijzen vind je in de agenda.

Compassie Jaartraining

De compassie jaartraining is een vervolgtraining voor iedereen die de kwaliteiten van (zelf)compassie verder wil ontwikkelen en verdiepen. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘jaartrainingen’.
Voor locatie, data en prijzen: zie agenda

adem dag

Tijdens een ademdag neem ik je mee in een ervaring vanuit het lichaam. Waar stroomt je adem, waar blokkeert deze? Op welke plekken in je lichaam voelt het vrij en ontspannen, en waar voelt het stijf, gespannen en/of pijnlijk? Door verschillende ademtechnieken toe te passen maken we een reis door het lichaam en gebruiken we de adem om ruimte te geven zodat spanning en blokkades kunt ont-laden.

De data en locaties van de ademdagen vind je binnenkort in de agenda.

weekend
retraite

Deze weekendretraite is erop gericht om te ontspannen, te verzachten en een diepere verbondenheid te ervaren met jezelf en anderen. Compassievolle dagen die je uitnodigen om te stoppen met wat je aan het doen bent, op te merken wat er in je leeft en daar met warmte, begrip en vriendelijkheid op te reageren. Het afwisselende en uitgestrekte Gelderse landschap bij Lochem draagt bij aan je beleving.

Over de Zelfcompassietraining:

“Lief zijn voor jezelf levert ontzettend veel op. Deze cursus heeft me geleerd wat ik concreet kan doen om liefdevoller met mezelf om te gaan. Ik haal troost uit het inzicht dat mijn ervaringen gedeeld worden door een heleboel mensen. Daardoor ben ik milder, opener naar mijn geliefden en heeft genieten een nieuwe invulling gekregen.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Ik ervaar het leven nu meer als een warm bad en heb meer innerlijke rust. Ik ga de bijeenkomsten missen, het was leerzaam, bijzonder en heeft gezorgd voor persoonlijke groei.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Ik heb de muren die mijn hart beschermden tegen pijn wat laten zakken. ik was altijd alleen maar bang voor de pijn, maar had niet in de gaten dat ik daarmee de liefde buiten de deur hield en dat het heel veel energie kost om steeds die muren te bouwen.” 

~ Maurits ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Ik ben altijd bezig met mensen om me heen, maar kom veel te weinig aan mezelf toe. Het benoemen en opschrijven van mijn kernwaarden, dat was een groot cadeau. Want die was ik helemaal kwijtgeraakt door alle drukke omstandigheden in mijn leven. Nu weet ik weer waar het mij werkelijk om gaat, dat doet me echt goed.” 

~ Monique ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Deze training heeft me geleerd dat als ik goed voor mezelf zorg, ik daarmee bijdraag aan het welzijn van mijn familie en vrienden. Dat was een eye opener voor me. Zelfcompassie is dus echt niet egoistisch. 

~ Nadia ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Je hebt altijd tijd voor allen, prachtig om te zien hoe je dat doet. En de mails tussendoor waren steeds een cadeau. Ik wist niet dat het mogelijk was om mezelf zo lief te gaan hebben.” 

~ Bert ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Een boost voor de relatie met mezelf.” 

~ Nina ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Marlou zorgt voor herkenning en erkenning, ook met voorbeelden uit haar eigen leven, en dat is ontzettend fijn.” 

~ Rosemarie ~

Over de Zelfcompassietraining:

“Er was alle tijd voor vragen of opmerkingen, ook het aangeven van mijn grenzen is okee. Ik ben bij een aantal psychologen geweest, maar hier heb ik zoveel meer aan!”

Over de Zelfcompassietraining:

“Ik heb veel aan de oefeningen gehad. Een fijne training en een verdieping van de mindfulnesstraining. Veel valt op z’n plaats!”

Over de Zelfcompassietraining:

“De ontdekking dat verdrietig of moe zijn niet per sé erg is, geeft me veel rust.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Marlou Kleve vind ik een professionele en integere trainer, die een veilige en warme sfeer weet te scheppen. Met alle vragen van deelnemers gaat zij met aandacht en ‘kennis van zaken’ om. Heel concreet, met praktische voorbeelden en zéker niet zweverig! Zij gelooft in wat ze doet en dat komt 100% over.”

Over de Zelfcompassietraining:

“De training van Marlou heeft me geholpen om meer rust in mijn leven te krijgen en mijn studie weer op de rit te krijgen.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Marlou Kleve zet in de 8 weekse training met aandacht en toewijding een geweldige open, persoonlijke en professionele training neer, die ik per direct kon oppikken en gebruiken.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Marlou jij bént mindfulness. Jouw aanwezigheid en aandacht maken een prettige, lichte, veilige reis in de wondere wereld van mijzelf. Niet streng, wel sturend, niet veroordelend, wel vertrouwend. Dankjewel!”

Over de Zelfcompassietraining:

“Fijne training, avonden vol inzicht, rust, en praktische handvatten om vol aandacht het dagelijkse leven te ervaren en aanvaarden. De moeite waard!”

Over de Zelfcompassietraining:

“De mindfulnesstraining bij Marlou Kleve heeft me in mijn dagelijkse leven praktische handvatten gegeven om meer in balans en bewuster te leven. Ik heb het gevoel sterker en vanuit eigen regie zaken te kunnen benaderen.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Uitstekende training, waar ik veel profijt van heb gehad. Het heeft mij weer laten zien hoe fijn het is om te mediteren. En alle andere tools helpen om minder stress te ervaren.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Dat hoeft niet weg”, was het eerste dat Marlou zei toen ik bij het intakegesprek vertelde dat ik erg moe was. Er viel meteen een last van mijn schouders. Tijdens de rest van de training ben ik veel meer onnodige ballast kwijtgeraakt. Ik hoef van mezelf niet meer beter, anders, sterker, mooier, slimmer of fitter te zijn dan ik ben. Marlou is open, helder, oprecht. Ze spreekt met haar hart, zonder zweverig te worden. Ik voelde me erg op mijn gemak bij haar en wil absoluut verder gaan met wat ik heb geleerd. Deze cursus was goud waard!”

Over de Zelfcompassietraining:

“Marlou Kleve is a down to earth, dedicated professional, fully focussed on no-nonsense mindfulness training. Her low key, warm voice and unassumingly clear direction, allow for full participation by the people in the training group. 8 weeks culminate in insights and greater choice.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Ik ervaar Marlou als een trainer met diepgang, kennis van zaken, liefde voor haar vak en haar deelnemers en als iemand die met beide benen op de grond staat. De mindfulnesstraining heeft mij focus, rust, mildheid en keuze ~ momenten opgeleverd. Zelfs in een tijd die emotioneel, onrustig en druk is.”

Over de Zelfcompassietraining:

“De Mindfulness avonden waren heerlijke pauzes in de drukke week. Net als de oefeningen. Ik raad het iedereen aan.”

Over de Zelfcompassietraining:

“Op een luchtige en vooral geen zweverige manier geeft Marlou een originele kijk op je dagelijkse doen en laten. Gesteund door de ervaringen van mede cursisten geeft dat een hele positieve wending aan mijn leven en hoe ik het wil inrichten.”

Over de Zelfcompassietraining:

“De training bracht rust in mijn leven. Marlou weet tijdens de trainingen veel rust in de groep te brengen en gaf doordachte antwoorden op vragen die bij mij opborrelden. Ik heb genoten van de discussies – fijn om met mensen te zijn die met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Ook fijn dat Marlou humor in het geheel bracht, zodat het geen ‘zweverige praatgroep’ werd.”